Počet výsledků: 22

Otevřít filtraci

Nenasycené tuky jsou takové tuky, které jsou tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami. Nenasycené tuky se dále rozdělují na mononenasycené tuky a polynenasycené tuky. Mezi nenasycené tuky se řadí většina rostlinných tuků (olivový olej, řepkový olej, slunečnicový olej, ořechy, avokádo apod.). Existují však výjimky, například kokosový tuk obsahuje převážně nasycené tuky. Viz také tuky (lipidy), nasycené tuky.

Nenasycený je pojem používaný v dietologii a označuje látky, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje jednou nebo více tzv. dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku. Opakem nenasyceného je nasycený. Viz také nenasycené mastné kyseliny, nenasycené tuky.

Nenasycené mastné kyseliny jsou mastné kyseliny, jejichž „vnitřní“ (chemická) struktura se vyznačuje jednou nebo více tzv. dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku. Mastné kyseliny si můžeme zjednodušeně představit jako řetízky kuliček (uhlíků). V případě nenasycených mastných kyselin jsou spolu jednotlivé kuličky (uhlíky) ve většině míst spojeny jedním provázkem (vazbou), ale v některých místech jsou spojeny dvěma provázky (vazbami). Nenasycené mastné kyseliny se dále rozdělují na mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny. Mezi nenasycené mastné kyseliny se řadí i transmastné kyseliny. Z nenasycených mastných kyselin se skládají nenasycené tuky. Obrázek 1: Nenasycená mastná kyselina – schematický nákres. Barevně jsou odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (zelená), vodíku (oranžová) a kyslíku (červená). (Zdroj: depositphotos.com) Obrázek 2: Příklady nenasycených mastných kyselin – mononenasycené, polynenasycené a transmastné: názvy (vlevo), chemická struktura (uprostřed) a zjednodušeně znázorněná chemická struktura (vpravo). V prostředním sloupci jsou barevně odlišeny atomy různých chemických prvků: uhlíku (černá), vodíku (bílá) a kyslíku (červená). V pravém sloupci konec každé úsečky (není-li na ní zakreslen atom jiného chemického prvku, např. kyslíku) znázorňuje jeden atom uhlíku. (Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain) Viz také mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny.

Mononenasycené tuky jsou takové tuky, které jsou tvořeny mononenasycenými mastnými kyselinami. Mononenasycené tuky se vyskytují například v olivách, arašídech, avokádu, některých druzích ořechů (např. lískové ořechy nebo pekanové ořechy), v mandlích, v dýňových a sezamových semíncích. Viz také tuky (lipidy), polynenasycené tuky.

Nasycené tuky jsou takové tuky, které jsou tvořeny nasycenými mastnými kyselinami. Mezi nasycené tuky se řadí většina živočišných tuků (máslo, sádlo, mléčné výrobky apod.). Existují však výjimky: například mořské ryby obsahují velké množství nenasycených tuků, které jsou zdraví prospěšné. Viz také tuky (lipidy), nenasycené tuky.

Polynenasycené tuky jsou takové tuky, které jsou tvořeny polynenasycenými mastnými kyselinami. Polynenasycené tuky se vyskytují například v některých druzích rostlinných olejů (slunečnicový, kukuřičný, sójový, lněný), v některých druzích ořechů (např. vlašské), ve lněných semíncích a v rybách. Viz také tuky (lipidy), mononenasycené tuky.

Trans tuky jsou takové tuky, které jsou tvořeny transmastnými kyselinami. Trans tuky se vyskytují především v průmyslově ztužených tucích, které se používají v kuchyni nebo do pečiva. Najdeme je tak v prakticky jakémkoli pečivu z listového těsta, ale i ve smaženém pečivu (koblihy) nebo ve fast foodu (hranolky). Viz také trans-, tuky (lipidy), nasycené tuky, nenasycené tuky.

Tukové buňky je jiný název pro adipocyty. Viz také tuky (lipidy), buňka.

Tuky je jiný název pro lipidy.

Vitaminy rozpustné v tucích jsou vitamin A, vitamin D, vitamin E a vitamin K. Vitaminy rozpustné v tucích se při nadměrné konzumaci v těle ukládají a je možné se jimi předávkovat (viz hypervitaminóza). Viz také vitaminy rozpustné ve vodě.

Zobrazeno 1 až 10 z 22

Počet výsledků